Полезни въпроси в подбора на масло за мотора

car parts

Всеки един собственик на първи автомобил е стъпил пред спорната тема какво реално двигателно масло да избере. В конкретния случай би могъл да се довери на няколко източници за консултация – автосервизи, приятели, интернет и така подценяваните, а и в доста случаи ненамерени ръководства за експлоатация на МПС-то. Ще Ви поднесем нужните напътствия, защото правилният подбор е изключително ценен за нормалната дейност и дългото и безпроблемно съществуване на автомобилния двигател.

Какво е вискозитет на маслото? Безсъмнено това е показател за плътността на маслото. Докато е студено е по-добре да шофирате с по-ниско вискозитетен лубрикант, гарантиращо по-удобен старт на автомобилния двигател, тъй като ще коства минимална мощ от двигателя поради по-малката съпротива при движещите се части. По-гъстите масла са надеждни за високи натоварвания и температури.

Какво реално показват числата и буквите на отделните масла? Главното число издава хладния вискозитет на моторното масло, а следващото число вискозитетът за по-високи градуси. Обозначението W, разделяща ги произлиза от “Winter” (“Зима” – превод от англ. език).

Какво е различието м/у минерални и синтетични моторни масла? Минералните масла са базови, добити за преработката на петрол в сурово състояние. Те се използват главно за остарели автомобили, при чиито мотори са много силно амортизирани. Синтетичните моторни масла са обновени базови с прибавки (дисперсивни агенти, детергенти, антиоксиданти, модификаторите на триене и т.н.). Те са по-устойчиви на високи градуси, предпазват по-успешно двигателя на леката кола, имат по-малка летливост и по-бавно се окисляват. Има и масла от полусинтетика, като те са междинния вариант м/у главните.

По какъв начин да познаем истинското моторно масло от подправеното? За съжаление, автомобилният пазар е претъпкан от имитиращи изделия с несигурен първоизточник, като е възможно да навредят на работните показатели и здравето на вашата кола. Трудно е на един обикновен консуматор да ги различи, но налице са редица фактори, и те трябва да будят. Главният е цената на маслото. Дори и да е с намаление, сумата не би трябвало да бъде твърде малка сравнена с другите предложения на търговския пазар. Същевременно преглеждайте и отзивите за магазина, който я продава.

Коя марка масло да купим? Подберете масло 1-во според строгите изисквание на производителя, а например бонус елемент е хубаво да прибавите и референциите от другите водачи, имащи изградени преки впечатления от използването.

Виж още: авточасти онлайн