Как точно леките коли за скрап се рециклират


Някога замисляли ли сте се по какъв начин се рециклират колите, точно през какви етапа минават, какво се случва с тях.

1-во след като изберете, кой точно да прибере вашата кола за скрап е той да ви плати уговорената сума пари, уредите документите и транспортират автомобила, после се настанява на площадката където ще стартира нейната подготовка.

Стартира се с главният елемент от точка на сигурност – резервоара за горивото.

Бензина се източва от него и точно след това самия резервоар се маха. Повода е, че там остават бензинови пари и в случай на искрица е възможно да се взриви.


След това се отива на идната стъпка. Махането на много други течности от колата. Премахва се маслото от двигателя, при положение, че то се налива в специализирани контейнери и се заделя за друго обработване.

Същата процедура се върши за антифриза, водата за чистачките и други течности в случай, че има. Фреона от климатика несъмнено е хубаво да бъде събран с нужната техника и да не се изпуска в атмосферата.

Алумулаторната батерия се откача и се предава за различно обработване, има олово в себе си и разнообразни химикали като електролити.

Батериите са с друга рециклируема процедура.
В следващия етап леката кола се подготвя за махане на елементите с неметално съдържание, където може бързо да бъдат разкачени и отстранени от леката кола. Точно тук са пластмасови брони, гуми, огледала, стъкла и много други компоненти.

Малко след цялото това леката кола би могла да е пресована. По този начин се постига по сбит вид за преместване или пък съхранение. Значително често не се пресоват, а направо се поставят на поточна линия отвеждаща си в голяма машина, която ги смила на по-малки парчета.

Тя се нарича шредер, подобно на мелачаката в офиса, като нарязва хартията на по-малки парченца.
Накъсаната срап, която се получава е лесна да е разчистена от неметалните елементи, като това става най-ефикасно с огромен магнит, който издърпва металните части.

Във воден резервоар може да се отдели пластмасата и платовете от алуминия, които са останали.
Така в края на краищата вашия собствен лек автомобил се смила и разпределя.

Крайната скрап е лесна за транспортиране и може да се разнася до най-различни кътчета по света и у нас или до определен завод, там където ще я купят. Именно там тя бива отливана и претопявана в различни профили, ламарини и заготовки за произвеждани на различни метални изделия.